No ja juz sama nie wiem z tymi owocami...za 2 tyg ide znow do weta i chyba wybiore sie do innego, tez go o to zapytam, zobaczymy co powie.
Co do karmy to moj psiak dostaje Acane dla szczeniat duzych ras i nie uwazam, zeby to byla karma z nizszej polki jak to mi powiedzial ten weterynarz. U hodowcy dostawał purinę, jednak odrazu wiedziałam, że bede mu ją zmieniać, wiec na poczatek 3 kg puriny i pozniej stopniowa zmiana na acane. Royala nie bralam pod uwage bo hodowca powiedział, że psiak miał akurat po nim rozwolnienie,ale oczywiscie ja nie mowie,że royal to zła karma, wręcz przeciwnie, jednak odrazu ją odrzuciłam ze względu na ta biegunkę. No, ale przyznam, że tak mnie zdenerwował ten wet, że porownałam sobie składy royala i acany i tak naprawde nie widzę większej rożnicy, te karmy sa porównywalne, nawet byłabym skłonna powiedziec ,że w przypadku karmy dla szczeniat duzych ras acana jest minimalnie lepsza. Szczeniak duzej rasy jak wiadomo musi jeśc więcej białka a mało węglowodanów. W acanie białko to 33 % w royalu 32%

poza tym w royalu nie wiem ile wynoszą węglowodany, bo nie jest podane(przynajmniej ja nie znalazłam) reszta witamin i skladnikow wynosi tyle samo lub bardzo podobnie. Karme zamawiam przez internet i w tym sklepie(nie chce podawac nazwy, bo nie wiem czy mozna) royal dla szczeniat duzych ras jest tylko 3 zł droższy od acany, wiec jaka to roznica.Oczywiscie u tego wspanialego weta była droższa o około 50 zł, ale to normalne. No na pewno ma on z nimi jakaś umowę lub coś takiego i dlatego tak wciskał na siłę.
Poza tym wet zrobił na mnie negatywne wrażenie, bo właśnie jak ktoś wyżej wspomniał, nie doradził mi nic na temat suplementow diety, czy podawac mu jakies witaminy, czy może coś wyłacznie na kosci i stawy i ogolnie na temat pielęgnacji itp Zachowywał się w ogole tak jakby psa mojej rasy widział pierwszy raz na oczy i nie do końca wiedział co z niego wyrosnie, bo nawet pytal się mnie o jego docelową wagę i tym podobne, a mysalam, że weterynarz to sam powienien takie rzeczy wiedziec .
Może Wy mi udzielicie jakiś wskazówek?
Piesek np obgryza ściany, a słyszałam, że to ponoc objaw braku wapnia, z drugiej strony natomiast samoyed nie może za dużo wapnia spożywac, bo może mu to bardzo zaszkodzić. No i pytanie jesli psiak je tylko sucha karma, a sporadycznie ryz z mieskiem i marchewką to podawac mu jakis preparat na stawy tylko do tego ryzu?czy moze dostawac to nie tylko podczas posilku?bo on taki głodomor że zjadłby tabletke bez problemow, czy dac sobie spokój jesli karma jest pelnowartościowa, zeby go nie przewitaminizować. Wiecie to rasa podatna na dysplazję dlatego tak sie dopytuje, chce zeby rozwijal sie prawidłowo i nie chorował.