zywienie szczeniaka malej rasy

Zasady żywieniowe, zdrowe żywienie, karmy...

Moderator: Moderatorzy

zywienie szczeniaka malej rasy

Postprzez happygirl 14 sie 2005, o 12:14

Witam wszystkich wielbicieli psiakow malych i duzych!

Pytanie dotyczy zywienia 2-miesiecznego szczeniaka hawańczyka. Na razie dostaje sucha karme, ale chcialabym troche urozmaicic jej diete. Czy sadzicie, ze rozklad typu: rano i wieczorem - sucha karma, obiad - jedzenie "domowe" jest racjonalny? Co podawac psu oprocz miesa, kasz? Jakie warzywa moga zaszkodzic? Co z nabialem (psinka uwielbia twarozek)? Wiem, ze wszystko w umiarze nie szkodzi, ale suczka wazy bardzo malo, wiec nie chcialabym, zeby cokolwiek jej zaszkodzilo, nawet podane w malej ilosci.

Dzieki za wszystkie rady :)
happygirl
Podsmyczy
Podsmyczy

Sklep Psiaki.pl

Szukasz czegoś dla swojego pupila?

Zapraszamy do naszego Sklepu Psiaki.pl
Znajdziesz tam atrakcyjne produkty dla zwierząt. Wszystko, czego potrzebujesz, dla psa, kota i innych zwierzaków.
Sklep dla zwierząt

Postprzez ValdeQ 14 sie 2005, o 16:26

Suche na zmianę z domowym może być.

Co do kaszy to daj sobie spokój, prawie wcale tego pies nie przyswaja. Zamiast kaszy jako "wypełniacz" dawaj ryż.

Warzywa: trzymaj się "składu" włoszczyzny. Unikaj czosnku i cebuli (nie bardzo wiadomo dlaczego ale ostatnio tak się uważa).

Co tam było jeszcze? Aha, twarożek. Twarożek spoko można dawać. TYlko nie jakieś wymyślne z dodatkami.

I nie przekarmiaj jej.
ValdeQ
Administrator
Administrator

Postprzez Gość 14 sie 2005, o 20:04

dzieki wielkie
dzis dostala dwa razy suche zarcie i troche gotowanego kurczaka +plasterek czystego bialego serka

na jutro ma karme z puszki, dodam ryzu i marchewki :D

tak sadzilam, ze sama sucha karma wreszcie moze jej sie znudzic.

a tak apropos, co myslicie o karmach Calibra i Dog Chow? Sa tak na moja kieszen, a ponoc lepsze niz Frolic i inne "supermarketowe"... Doradzcie prosze.

Pozdrawiam serdecznie
Gość

Postprzez happygirl 14 sie 2005, o 20:07

to ja, zapomnialam sie zalogowac :)
happygirl
Podsmyczy
Podsmyczy

Postprzez Grusia 14 sie 2005, o 20:23

colibra nie znam. doch chow jest lepsza karma od tych wszystkich supermarketowych,ale ogolnie dosc slaba. w fajnej cenie jest bento kronen i bosch i sa naprawde bardzo dobrej jakosci. ewentualnie nutra. niektorzy chwala tez acane,ale ja jej nigdy nie dawalam moim psom,wiec nie bede o niej pisac.
Grusia
Obrożny
Obrożny

Postprzez ValdeQ 14 sie 2005, o 21:58

Hawańczyk jest malutki, co on tam zje biedulek :D

Zasługuje na to, żeby się "szarpnąć" na jakąś karmę premium. On nawet pięciu dych na miesiąc nie przeje :o
ValdeQ
Administrator
Administrator

Postprzez borderek 17 sie 2005, o 19:41

Dog chow nie jest najlepsza karmą. Spróbuj acane,bento kronen. Ja karmie psa rano nabiałem(twarożek,jogurt,mleko),a popołudniu suchym (acana,royal,eukanuba,nutra). Czasami dostaje puszki,mięso,warzywa. Jako wypełniacze nadaje się ryż,makaron. Zapomnij o karmach porównywalnych do zupek chińskich -pedigree,chappi,friskies. Piesek jest młody więc możesz też podawać mu kaszki mleczne i kleiki ryżowe dla dzieci.Nie przekarmiaj psa.
borderek
Nadkagańcowy
Nadkagańcowy

Postprzez <Kate> 18 sie 2005, o 10:18

friskies - a to przypatkiem nie jest dla kota:?: :shock:
<Kate>
Obrożny
Obrożny

Postprzez borderek 18 sie 2005, o 11:42

Nie, to karma dla psa. Ale nie radze nikomu próbować karmić tym swojego zwierzaka, to zwykłe świństwo. Takie jest moje zdanie.
borderek
Nadkagańcowy
Nadkagańcowy

Re: zywienie szczeniaka malej rasy

Postprzez muszka 8 kwi 2025, o 05:05

Natomiast ja ostatnio słyszałam, że bardzo dobra ma być karma tutaj https://drpetcare.pl/karma-sucha-dla-psa/ dostępna, także zobaczcie. Sporo czytałam na temat tej
Country&Nature i ponoć ma ona szczególny skład, który niesamowicie wpływa na rozwój psiaka, na jego prawidłowe funkcjonowanie.
muszka
Nadkagańcowy
Nadkagańcowy

Imię psa: Doris
Rasa psa: Berneński

Re: zywienie szczeniaka malej rasy

Postprzez wuz 25 lut 2026, o 18:55

Jeśli traktujecie psa jak członka rodziny i zależy Wam na jakości w misce, sprawdźcie sklep https://darybeskidu.pl/. Zamawiać tam można wysokiej jakości mięso dla psów. Krótkie, naturalne składy, brak chemii i wypełniaczy, mięso Human Grade – wszystko po to, aby pies jadł tak, jakbyście sami chcieli jeść. Idealne dla wrażliwego układu pokarmowego i problemów skórnych.
wuz
Obrożny
Obrożny

Imię psa: Diabeł
Rasa psa: jamnik

Powrót do Żywienie