przysmaki pedigree

Zasady żywieniowe, zdrowe żywienie, karmy...

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Bordomaniak 3 paź 2007, o 17:53

Moje potwory raczej nie jedzą takich smakołyków, chociaż nie powiem czasami się zdaży!
Jednak zazwyczaj poprostu piekę im psie ciasteczka, kupuję kurze nóżki lub wędzone ucho,i to traktujemy jako przysmaki! Psy zadowole, ja też bo wiem co im daję! :wink:
Ufaj ludziom, których znasz i poznawaj ludzi, którym ufasz...
Avatar użytkownika
Bordomaniak
Obrożny
Obrożny
 
Posty: 157
Dołączył(a): 17 mar 2007, o 14:05
Lokalizacja: Poznań

Sklep Psiaki.pl

Szukasz czegoś dla swojego pupila?

Zapraszamy do naszego Sklepu Psiaki.pl
Znajdziesz tam atrakcyjne produkty dla zwierząt. Wszystko, czego potrzebujesz, dla psa, kota i innych zwierzaków.
Sklep dla zwierząt
 

Postprzez bjossa 3 paź 2007, o 19:01

poprostu piekę im psie ciasteczka


a możesz dac przepis :?:
Zwycięzca nigdy się nie poddaje, poddający się nigdy nie zwycięża.
Obrazek
Avatar użytkownika
bjossa
Starszy Tropiący
Starszy Tropiący
 
Posty: 2019
Dołączył(a): 15 cze 2007, o 22:47
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Bordomaniak 3 paź 2007, o 19:12

Jest mnóstwo przepisów ta takie ciasteczka! Możesz jeszcze poszukać w necie napewno znajdziesz inne!
Serowe Kosteczki
skladniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera
2 zabki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roslinnego
5 lyzek stolowych wody

Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

Ciasteczka pasztetowe:
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki mąki
Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20
min. w 200 stopniach.

Ciasteczka cynamono-jabłkowe:
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem)
3/4 szklanki mąki pszennej
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wode cynamon i mąkę
owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną.
Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na
0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyc temperaturę do o
około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.

Ciasteczka z Gerbera
1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyzek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować
ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją.

Ciasteczka marchewkowe
szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące.


Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Tort Psi
Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywka( marcheweczki, pietruchy,brokułki,ect. w/g gustu)
- suszona bazylia
- masełko ewentualnie margarynka

Wykonanie:
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem
smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka- przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy.



Ja osobiście najczęściej robię serowe kosteczki, ponieważ szybko się je robi oraz są chyba najtrwaklsze jeśli chodzi o przechowywania.
Ufaj ludziom, których znasz i poznawaj ludzi, którym ufasz...
Avatar użytkownika
Bordomaniak
Obrożny
Obrożny
 
Posty: 157
Dołączył(a): 17 mar 2007, o 14:05
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Anashar 4 paź 2007, o 21:46

Moj pies je przysmaki Pedigree, nie ma po nich sensacji zoladkowych. Na co dzien je Brita jako zwykla karme, Pedigree jedynie przysmaki. Czasami zdarzy sie, ze dam mu suchy Pedigree :wink:


A co do jakosci - zastanawialo mnie zawsze dlaczego Pedigree ma certyfikat jakosci Walthama( RC tez go ma) a jest uwazany za zla karme?
Obrazek
Avatar użytkownika
Anashar
Mistrz Foto
Mistrz Foto
 
Posty: 809
Dołączył(a): 5 lip 2007, o 00:53
Lokalizacja: Kraków
Imię psa: Rocky (*), Pchełka, Aza, Ciapek
Rasa psa: DONek (*) i 3 piękne kundelki

Postprzez ValdeQ 4 paź 2007, o 22:52

Bo to taki sam marketingowy bajer jak "Polskie Towarzystwo Stomatologiczne".

Ja tez mogę zarejestrować Polskie Towarzystwo Forumoznawców i nadać sobie certyfikat. A innym sprzedać. Ale tylko 3 durniów się nabierze, więc będa tylko 4 certyfikowane fora na świecie.
Chcesz żeby inni wiedzieli o Twoich urodzinach? Wpisz swoją datę urodzenia w profilu.
Twoje konto -> zakładka Profil -> Urodziny (na dole)
Avatar użytkownika
ValdeQ
Administrator
Administrator
 
Posty: 4592
Dołączył(a): 23 lut 2005, o 14:05
Lokalizacja: Józefów

Postprzez bjossa 5 paź 2007, o 15:56

wielkie dzieki Bordomaniak 8) coś Brutuskowi upiekę :lol:
Zwycięzca nigdy się nie poddaje, poddający się nigdy nie zwycięża.
Obrazek
Avatar użytkownika
bjossa
Starszy Tropiący
Starszy Tropiący
 
Posty: 2019
Dołączył(a): 15 cze 2007, o 22:47
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Anashar 6 paź 2007, o 14:05

ValdeQ napisał(a):Bo to taki sam marketingowy bajer jak "Polskie Towarzystwo Stomatologiczne".

Ja tez mogę zarejestrować Polskie Towarzystwo Forumoznawców i nadać sobie certyfikat. A innym sprzedać. Ale tylko 3 durniów się nabierze, więc będa tylko 4 certyfikowane fora na świecie.


W sumie tak nigdy na to nie patrzylem :wink: Dzieki ValdeQ :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Anashar
Mistrz Foto
Mistrz Foto
 
Posty: 809
Dołączył(a): 5 lip 2007, o 00:53
Lokalizacja: Kraków
Imię psa: Rocky (*), Pchełka, Aza, Ciapek
Rasa psa: DONek (*) i 3 piękne kundelki

Postprzez olwo 6 paź 2007, o 18:47

Bordomaniak, a czy któreś z tych ciasteczek, na które przepis dałać jakoś specjalnie "śmierdzą" :?: Bo Pyśko za smakołyk uważa tylko to, co intensywnie pachnie (nie wliczając jogurcika naturalnego 8) ) a chciałabym mu coś upiec ;)
Avatar użytkownika
olwo
Nadkagańcowy
Nadkagańcowy
 
Posty: 1475
Dołączył(a): 26 sie 2005, o 08:21
Lokalizacja: okolice Krakowa

Postprzez Bordomaniak 7 paź 2007, o 13:02

Pika obawiam się że żadne nie smierdzą! :lol: ale nie wszystkie piekłam więc nie wiem! :wink:
Ciasteczka wątrobowe te pachną mięsem! 8)
Ufaj ludziom, których znasz i poznawaj ludzi, którym ufasz...
Avatar użytkownika
Bordomaniak
Obrożny
Obrożny
 
Posty: 157
Dołączył(a): 17 mar 2007, o 14:05
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia strona

Powrót do Żywienie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 39 gości

paw prints