czy on dostaje za wykonane polecenie nagrode? jesli mu sie nie chce(tak my to interpretujemy) to znaczy ze(dla psa) jest to nieoplacalne. musisz mu w wyrazny dla niego sposob pokazac mu ze za wykonana komende dostanie nagrode. na poczatku najlepsze jest am am. potem mozna przejsc do nagroda=zabawa.
zeby psa czegokolwiek nauczyc pies musi chciec pracowac. zeby chcial musi zachciec. musisz go zachecic. i zadnych wyjatkow. najpierw powinnas opanowac do perfekcji(to czy pies ja wykona zalezy w 80% od ciebie) SIAD ktore tylko narazie zaczeliscie. doiero jakpies bedzie w pelni skupiony na tobie mozesz zaczac WARUJ alboŁAPA. codzienny minimalny trening u mnie z jednym psem to godzinka. tylko gdy sa znaczne upaly zmniejszamy trening NA DWORZE do pol godzinki a reszte cwiczymy w domciu. twoj pies z tego co sie moge domyslec nie jest przyzwyczajony do jakichkolwiek treningow. powinnas wiec zaczac od 10minut. musisz wycwiczyc w nim skupienie na sobie. nie mozesz nagradzac go jak tylko zrobil komende(lub jak wlasnie jest w trakcie). jak ja wykona czekasz 2-3 sekundy. kiedys dojdziecie do 20minut(jak ja z Basterem). pies caly czas np siedzi i skupiony jest na tobie. tylko czeka na komende lub nagrodeNa treningu przedewszystkim ty masz dac z siebie wszystko. wtedy pies pojdzie za toba i ttez bedzie sie 'wysilac umyslowo'
. nie moze byc tak ze gadasz sobie z kolezankom i trenujesz z psem jednoczesnie. macie byc obaj skupieni.
zawolaj teraz psa i poczwicz z nim skupienie, Siadanie.
1. jak przyjzie(on ma przyjsc do ciebie a nie ty do niego) to nagroda(np MALUTKI kawalek kielbaski)
2. SIAD z drogim kawalkiem kielbaski w reku
3. jak wykona to POWOLI przyblizasz smakolyk do pyszczka psiaka. jak tylko pies zmieni pozycje to powtazasz od 2wlacznie
4. NAroda
10razy dziennie(udane10/10) i mozesz przejsc do nastepnej komendy
ja szkolilam psy od kąd pamietam. wczesniej szkolilam tez kota. przez pol roku nauczylam go wchodzenia do lodowki i podawania lapy. zawsze cos. jak mialam 14 lat spedzalam wakacje nie tylko na szkoleniu mojegoBastera ale tez szkoliłam inne psy. np psy moich znajomych. bywao ciezko ale sie zawsze wkoncu udawalo.
nie mozesz okazywac niezadowolenia(przynajniej ja tak nie robie). zachecaj
i pamietaj ze pies ma isc za toba i robic to co ty mu kazesz. chodzi mi o to ze jak juz opanujez SIAD i bedziecie cwiczyc ŁAPA to nie mozesz (wydalas komende ŁAPA) CHWALIĆ GO ZA SIAD
ja nie miałam jamnika ale szkoliłam jednego