Berneńczyk dla dzieci?

Na każdy temat, wypowiedzi nie pasujące do innych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

Berneńczyk dla dzieci?

Postprzez Ciapka 20 sie 2020, o 13:19

Chcielibyśmy, aby nasza rodzina się powiększyła o drugiego psa :) mam dwoje dzieci w wieku 6 i 3 lata i marzą o kolejnym dużym, włochatym psie. Aktualnie mamy Goldena - przekochanego dzikusa. Podobają mi się berneńczyki i właśnie tę rasę rozważam. Czytałam, że bywają trochę "narowiste", przez co zastanawiam się czy to dobry wybór dla rodziny z małymi dziećmi? I czy jest ryzyko, że nie dogada się z naszym Nelsonem? Niepokoi mnie też jedna myśl - ponoć berneńczyki stosunkowo krótko żyją - około 10 lat. A my nie chcielibyśmy się z naszym nowym przyjacielem tak szybko rozstać. Proszę właścicieli berneńczyków o potwierdzenie lub rozwianie moich wątpliwości :)
W końcu mój Nelson tak nabroi, że będę musiała zamówić kontener na gruz i ekipę budowlaną do remontu domu...
Ciapka
Kandydat
Kandydat

Imię psa: Nelson
Rasa psa: Golden Retriever

Sklep Psiaki.pl

Szukasz czegoś dla swojego pupila?

Zapraszamy do naszego Sklepu Psiaki.pl
Znajdziesz tam atrakcyjne produkty dla zwierząt. Wszystko, czego potrzebujesz, dla psa, kota i innych zwierzaków.
Sklep dla zwierząt

Re: Berneńczyk dla dzieci?

Postprzez Tonia 15 wrz 2020, o 16:14

Ta rasa jest idealna dla dzieci, bardzo szybko się do nich przywiązują. Ogólnie mają poprawne relacje z pobratymcami i innymi zwierzętami domowymi, więc nie ma się czego obawiać, że nie dogada się z waszym Nelsonem. A co do długości życia to rzeczywiście dla Berneńczyka jest krótkie, ale odpowiednia pielęgnacja, profilaktyka i szkolenia mogą wpłynąć na dłuższy żywot. Uzyskaj niezbędne informacje na temat opieki dzięki takim poradom jak tutaj https://mojzdrowyfutrzak.bayer.com/pl/zdrowie/ a będziecie mieć w rodzinie wspaniałego przyjaciela.
Tonia
Młodszy Miskowy
Młodszy Miskowy

Imię psa: Fado
Rasa psa: labrador

Postprzez Kapka 16 lut 2024, o 11:06

Opieka nad zwierzakiem to spory obowiązek, to nie tylko zabawa i kupienie karmy. Jeśli chodzi o opiekę nad zwierzakami i kwestię kleszczy i pcheł to na pewno warto kupić krople Fiprex - bardzo skuteczne. Jedynie trzeba pamiętać o nakładaniu ich co 4 tygodnie
Kapka
Obrożny
Obrożny

Imię psa: Kajtek
Rasa psa: kundel

Postprzez Diodik 14 sie 2024, o 21:38

Zdecydowanie jest to rasa bardzo przyjazna, takie misie :D Ale trzeba wziąć pod uwagę ich gabaryty, są naprawdę duże, więc jeśli dziecko jest bardzo małe to trzeba bardzo pilnować żeby np samym ogonem dziecka nie przewrócił pies, nie mówiąc już o zabawie i tym, że pacnie łapą i dziecko leży. Wszystko zależy od wieku dziecka. Tutaj https://animala.pl/ są fajnie napisane charakterystyki ras, poczytaj sobie :)
Diodik
Nadkagańcowy
Nadkagańcowy

Imię psa: Diodik
Rasa psa: mieszaniec

Powrót do Psie sprawy