musisz pamiętać że sznaucery to są psy które nie lubią samotności . gdy są same - szczekają . mój 12-letni sznaucerek potrafi przez 8 godzin szczekać gdy jest sam w domu , i to bez chwili przerwy . tak więc jeżeli mieszkasz w bloku i liczysz się z sąsiadami , to lepiej nie zostawiaj go na tak długo samego , bo mogą być skargi . ale na ogół są to bardzo spokojne pieski .
co do diety to bez wątpienia są to straszni alergicy . no może nie wszystkie , ale bardzo dużo . chociaż i tak mój np. ma alergię na piersi z kurczaka , ale i tak jej je i nic mu się nie dzieje .
jeżeli chodzi o strzyżenie no to niestety ale jest to konieczne . ja ze swoim fryzjera odwiedzam 3 razy do roku [ listopad , kwiecień , czerwiec ] .sierść sznaucerów ma to do siebie , że jak jest zbyt długa , to się skleja , powstają kołtuny z którymi potem czasem jest problem . a poza tym zbyt długa grzywka która po pewnym czasie wchodzi im w oczka może powodować [ tak jak to usłyszałam ostatnio u wetwrynarza ] zaćmę . więc lepiej udać się ze swoim pupilkiem do psiego fryzjera te 3 razy do roku , bo to nie jest duży wydatek [ ok. 50 zł ] , a może zaoszczędzić nam wielu kłopotów w późniejszych latach . żeby nie było , stzryżenie nie zwalnia z czesania
.
ubranka - mój piesek chodzi w nich tylko zimą , ponieważ jak jest zbyt zimno sztywnieją mu łapki i nie może chodzić . ale sądzę że u młodych sznaucerów nie powinno być tego problemu .
sznaucery to psy które mają zdolności do chorowania na kręgosłup , tak więc zdecydowanie polecam szelki [ przy pociągnięciu piesek nie zgina się w pół itp. , i nie jest to bolesne ] .
co do tego spinania sierści . pod żadnym pozorem nie spinaj mu grzywki spinką , gumką ani niczym innym . grzywka u sznaucerów pełni funkcję ochronną oczu , któe są bardzo wrażliwe , tak więc spinać jej nie należy , to nie yorki
) .
przy wychowaniu zwróć uwagę na to że są to psy kanapowe , dlatego nie należy ich zbytnio rozpieszczać . musisz mu pokazać że to nie pies rządzi w domu tylko właściciel . nie daj się nabrać na słodnie oczka jakie zrobi Twój pupilek podczas gdy będziesz jadła apetycznie wyglądające ciacteczka , czy surowego ogórka , bo nie tędy droga . takim sposobem moi rodzice doprowadzili do tego że mój pies dostaje część domowego obiadku i to na talerzu , inaczej nie zje .
dobrze by było gdybyś zaopatrzyła się jeszcze w szczoreczkę do zębów o miękkim włosiu . wystarczy zwykła szczoteczka do zębów z jakiej korzystają np. dzieci . użyj tego jako "zabawki" . podczas gdy Twój pupil będzie się nią bawił gryząc włoski , od razu zadba o zęby , co jest ważne gdyż sznaucery mają szczególną tendencję do osadzania się kamienia nazębnego , co jest bardzo uciążliwe dla pupili i dla naszego portwela .
i jeszcze jedno , co do zachowania . są to psy bardzo uparte , które lubią ciągnąć swojego właściciela na spacerach . ale są to też miłe , przyjacielskie i ciepłe pupile , raczej nie są zbyt agresywne , no i małe dziecko może spokojnie do nich podejść i pogłaskać , a nawet przytulić . oczywiście pod warunkiem że nie zacznie go dosiadać jak kucyka , albo ciągnąć za ogonek , wkładać palce do uszu albo oczu , szczypać , sprawdzać "jak mocno sierść trzyma się skóry" oraz stanu jego uzębienia , bo wtedy może ugryźć .
mam nadzieję że choć trochę CI pomogłam
. przepraszam za tak bardzo niepoukładaną wypowiedź ale tyle tego było źe nawet nie wiedziałam od czego zacząć tak naprawdę
) . pozdrawiam .