Moderator: Moderatorzy
ika napisał(a):łzawienie z oczu jest spowodowane szorowaniem dolnej powieki po źrenicy oka a nie kurz czy pył!!!!!!!!!!!
Jest to do leczenia operacyjnego,które nie zawsze przyniesie oczekiwany skutek(przerobiłam to na własnym przykładzie)
pauli napisał(a):ika napisał(a):łzawienie z oczu jest spowodowane szorowaniem dolnej powieki po źrenicy oka a nie kurz czy pył!!!!!!!!!!!
Jest to do leczenia operacyjnego,które nie zawsze przyniesie oczekiwany skutek(przerobiłam to na własnym przykładzie)
witaj. piszesz tu chyba o entropium - wcześnie rozpoznane może być korygowane zabiegiem tzw. tackingu [podszycia powiek], które jak nic nie da, u dorosłego psa wykonuje się operacyjną korektę. choć nie mam chowa ani SP u których to popularna wada, to mój pies miał entropium. krótki zabieg operacyjny i oczy jak nowe. wybierając szczeniaka można pozaglądać mu w oczy i sprawdzić, czy nie ma tej wady. nie każdy musi na to cierpieć.
to tak a propos tego szczegółu z twojej wypowiedzi.
pozdrawiam.
_m_ napisał(a):a jak to sprawdzic mozna? Jezeli mojemu teraz nie lzawia (ma 3 mies) to juz nie beda? Czy to moze byc nabyte?
pauli napisał(a):_m_ napisał(a):a jak to sprawdzic mozna? Jezeli mojemu teraz nie lzawia (ma 3 mies) to juz nie beda? Czy to moze byc nabyte?
entropium to wwinięcie powiek do środka - obejrzyj jak wyglądają oczka, czy nie są powieki na górze i/lub na dole zawinięte do środka tak, że włoski jeżdzą po rogówce lub trzeciej powiece.
u mojego było widać że coś nie gra jak już miał 8 tygodni.
poczytaj tutaj, może zrozumiesz o co dokładnie mi chodzi
http://www.vetserwis.pl/powieki.html
pozdrawiam i życzę braku wady u psiaka
a, i z tego co wiem to nie jest nabyte. jak pies ma tę wadę, to widać już u szczeniaka. po operacyjnej korekcie może nawracać, jeśli wycięto za mało skóry, ale jak pies ma zdrowe oczka to raczej nie pojawi się nagle znikąd
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości
![]() |