jaka masc na rany miedzy poduszeczkami?

Weterynaryjne pytania i porady, profilaktyka, leczenie, dobrzy specjaliści...

Moderator: Moderatorzy

jaka masc na rany miedzy poduszeczkami?

Postprzez magdaS26 10 gru 2007, o 08:44

Witam po dlugiej nieobecnosci :) Mam problem z Lazkiem i prosze o porade.

W sobote Lazik byl na kilka godzin u tesciow ktorzy mieszkaja w domku jednorodzinnym w bardzo spokojnej okolicy (nie ma drog wiec auta nie jezdza). Lazko wedrowniczek ktory zwykle chasal tam z psem tesciow po lakach i gonil za wiewiorkami zawedrowal do pobliskiego wapiennika. Jak tylko tesciowa sie zorientowala ze Lazik buszowal po wapnie wyczyscila go ale niestety wapno zostalo miedzy opuszkami lapek i sa tam teraz rany. Czym je smarowac? Jak mu pomoc??
magdaS26
Obrożny
Obrożny

Sklep Psiaki.pl

Szukasz czegoś dla swojego pupila?

Zapraszamy do naszego Sklepu Psiaki.pl
Znajdziesz tam atrakcyjne produkty dla zwierząt. Wszystko, czego potrzebujesz, dla psa, kota i innych zwierzaków.
Sklep dla zwierząt

Postprzez Atena 10 gru 2007, o 09:10

hmm, ja bym smarowała to jakąś maścią z antybiotykiem, np. Tribiotic (do kupienia w aptekach, bez recepty). Jest jeszcze jedna maść, o praktycznie identycznym składzie, chyba nawet tańsza od Tribioticu, ale nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy. A na spacery zakładałabym jakieś opatrunki, żeby nie dostawał się tam brud i piasek.

Właśnie mnie oświeciło, że może lepsze byłoby coś w stylu Alu-Derm. Działa wysuszająco, przyśpiesza gojenie, tworzy ochronną warstwę :) U nas sprawdziło się doskonale w ranach, nawet mój tato wyleczył tym paskudne, wielkie oparzenie (na początku miał opory, bo na butelce jest napisane, że tylko dla zwierząt, ale jak się przekonał, że bardzo ładnie to wysusza, to już potem nie protestował :lol: )
Nitimur in vetitum semper cupimusque negata :twisted:
Atena
Moderator
Moderator

Rasa psa: morświn i dzikoświn

Postprzez magdaS26 10 gru 2007, o 16:12

Dziekuje Atena! Zaraz po pracy lece do apteki!! Zalozylam Lazikowi rano na spacer takie rekawiczki ktore moja coreczka miala w szpitalu zaraz po urodzeniu zeby sie nie drapala. Smiesznie wygladal ale nawet nie protestowal zbytnio. Mam nadzieje ze mu szybko przejdzie!
magdaS26
Obrożny
Obrożny

Postprzez Marcin Dondelewski 11 gru 2007, o 09:28

jest też maść specjalnie żeby ochraniać łapy psa

nazywa się SHAWS - Dr Seidla

Zapobiega uszkodzeniu łap od żwiru, asfaltu, lodu, śniegu, soli i innych twardych nawierzchni.

Dzięki niej pies pewnie stąpa po śliskich nawierzchniach.
Darmowy kurs dla właścicieli psów

Obrazek

www.kurs.bizon.pl
Marcin Dondelewski
Obrożny
Obrożny

Postprzez Atena 11 gru 2007, o 09:33

magdaS26 napisał(a):Dziekuje Atena! Zaraz po pracy lece do apteki!! Zalozylam Lazikowi rano na spacer takie rekawiczki ktore moja coreczka miala w szpitalu zaraz po urodzeniu zeby sie nie drapala. Smiesznie wygladal ale nawet nie protestowal zbytnio. Mam nadzieje ze mu szybko przejdzie!

daj znać, co kupiłaś i czy pomaga :)
Nitimur in vetitum semper cupimusque negata :twisted:
Atena
Moderator
Moderator

Rasa psa: morświn i dzikoświn

Postprzez magdaS26 11 gru 2007, o 12:27

Wczorajk posmarowalam mu lapy sokiem z klacz aloesu - podobno super pomaga. Zobaczymy :roll: Opiekunka mowi ze niechetnie dzis poszedl na spacer i szybko chcial wracac. Dla mnie pocieszajace jest ze juz nie ma tych ran mokrych tylko bardziej suche i sa strupki wiec pewnie sie zagoi.
magdaS26
Obrożny
Obrożny

Postprzez Gość 15 gru 2007, o 17:45

Aloes jest doskonały , może dłuzej trwa ale przynajmniej to nie antybiotyk .
Mam dla siebie i psa też Propolis w maści , nawet w zimie po soli wieczorem jej troche posmaruje łapki .
Gość

Postprzez magdaS26 19 gru 2007, o 14:10

Wpadlam zeby powiedziec ze ten aloes pomogl - kupilam tez masc z antybiotykiem ale Lazik dostawal szalu w opatrunkach a bez nich zlizywal masc wiec bezpieczniej bylo z aloesem. Takze wszystko wygojone a Lasko goni jak szalony po sniegu :)
Dziekuje i pozdrawiam
Magda
magdaS26
Obrożny
Obrożny

Postprzez takasobieja 19 gru 2007, o 20:54

Na Tribiotic ludzie często są uczuleni, poza tym nie wolno go używac dluzej niz 7dni. Sól filzjologiczna wspomaga proces gojenia :)
Posiadaczka Goldena Retrievera.
Obrazek
rasowy=rodowodowy
takasobieja
Starszy Tropiący
Starszy Tropiący

Imię psa: Shakira
Rasa psa: Golden Retriever - pseudo xD

Re: jaka masc na rany miedzy poduszeczkami?

Postprzez kators 24 mar 2025, o 08:18

Kup u weterynarza NanoseptControl - https://petipharm.pl/pies/produkty-wete ... czenia-ran Powinien przyśpieszyć gojenie ran.
kators
Podsmyczy
Podsmyczy

Imię psa: Karmelek
Rasa psa: mieszaniec

Powrót do Zdrowie