Moderator: Moderatorzy
KittyChan napisał(a):jeżeli nic nie wyczesałeś to chyba nie ma sensu. Najlepiej zacząć jak pies zacznie linieć, czyli..na pewno jeszcze nie teraz .
KittyChan napisał(a):Jednak czesanie psa pomaga utworzyć więź między czworonogiem a właścicielem. Oczywiście jeśli czesanie jest przyjemne dla obu stron
Więc to zależy tylko od ciebie, tak mi się wydaje
draca-ena napisał(a):Ja myślę, że ma sens u szczeniaka przede wszystkim dlatego, że możesz uczyć spokojnego stania podczas wyczesywania . Bo jak nie nauczysz, to potem będziesz ganiać za psem ze szczotką {miałam takiego psa, masakra, po prostu masakra, cały czas sobie plułam w brodę, że jak była mała to nie nauczyłam bo przecież co ona jako szczeniak miała do czasania } .
Labradory intensywnie linieją i wtedy wyczesywanie codzienne jest konieczne, więc warto chyba jednak spokoju nauczyć... wg mnie .
Zośka napisał(a):Może pudlówka, a na dodanie ostatecznego połysku szczotka z włosia? Seterki nie mają aż tak długiej sierści, ale jak u każdego psiaka jakieś kołtuny się pojawią, tak więc grzebyczek, no i gumowa rękawica do usuwania martwych włosów... Podstawowy zestaw do pielęgnowania sierści.
Może psiak jest jeszcze mały i takie czesanie nie jest wprawdzie konieczne, ale dobrze jest przyzwyczaić psiaka do zabiegów pielęgnacyjnych od szczeniaka, wtedy łatwiej mu będzie w przyszłości, ponieważ niektóre psiaki nieprzyzwyczajone do szczotki na jej widok reagują agresywnie, tak więc przyzwyczaj psiaka od malucha do zabiegów pielęgnacyjnych, a nie będą stanowiły problemu w przyszłości.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość